Kje bi bila Nemčija brez Turkov, Italijanov, Jugoslovanov, ki so jo pomagali graditi?

27. Jul 2018 12:23

Kako veliko bi danes bilo nemško gospodarstvo brez milijonov tujih delavcev, ki so jih uvozili v preteklih desetletjih? Pozabljamo, da so nemški gospodarski čudež pomagali graditi tudi Turki, Italijani, Hrvati, Slovenci, saj je primanjkovalo delovne sile, ali pa Nemci nekaterih del preprosto niso hoteli opravljati.

Nemčija seveda ni nobena izjema, podobno je bilo po večini severne in zahodne Evrope in uvoz tujcev se kljub zaostreni retoriki nadaljuje.

Ko je Francija v finalu svetovnega prvenstva v nogometu v Rusiji premagala Hrvaško, so se po družabnih omrežjih razširila sporočila, da je v resnici zmagala Afrika. Res je, francoska nogometna ekipa je sestavljena iz večinoma temnopoltih igralcev, katerih korenine izhajajo iz nekdanjih francoskih kolonij. Nič kaj drugače ni bilo pri Belgijcih. Če bi sklepali po barvi kože igralcev, bi menili, da je večina Francozov temnopoltih, kar seveda ni res. Namreč, večina je belopoltih Francozov, tudi če je imigracija v preteklih desetletjih nekoliko spremenila razmerja predvsem v velikih mestih …več (piše: Sašo Ornik – Jin)

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]