Kaj je prezračevanje z rekuperacijo?

20. Avg 2022 17:00

Najbrž si mislite, zakaj bi odšteli denar za drage prezračevalne sisteme, ko pa lahko preprosto odprete okno. Že res, da boste z odpiranjem okna prav tako prezračili prostor, vendar vam prezračevalni sistemi nudijo veliko več.

Zakaj je prezračevanje hiše pomembno?

Svež in kakovosten zrak v domu ne vpliva samo na kakovost bivanja, počutje in raven energije, temveč ima tudi številne prednosti za sam prostor. Poleg manj prahu, pršic in alergenov v zraku se z rednim prezračevanjem uravnava tudi vlaga v prostoru, kar zmanjšuje možnost za nastanek plesni, ki lahko vpliva na dihala. Prostore ni naj prezračevali večkrat na dan, odvisno od letnega časa in bivanja, še posebej pa je redno prezračevanje pomembno v hišah z novimi okni in dobrim tesnjenjem.

Prezračevalni sistemi

Prezračevalni sistemi so obvezni del sodobne gradnje. Na trgu obstaja več različnih prezračevalnih sistemov, kot je lokalno prezračevanje, centralno prezračevanje in prezračevanje z rekuperacijo. Pri vgradnji prezračevalnega sistema se je najbolje obrniti na strokovnjake, ki bodo naredili načrt in priporočili najboljšo napravo za vaše potrebe. Namreč, sodobne prezračevalne naprave že omogočajo hlajenje, ogrevanje, filtriranje n vlaženje ter tako skrbijo za optimalne bivalne razmere, ne glede na letni čas.

Zakaj je prezračevanje z rekuperacijo najboljša rešitev?

Prezračevanje z rekuperacijo velja za eno najboljših rešitev. Rekuperator je namreč naprava, s pomočjo katere se toplota iz zraka vse čas odvaja iz prostora in se jo nadomesti s čistim zrakom, ki pride v prostor. Zrak v vašem domu je tako vedno čist in temperatura stalna,  rekuperacija pa skrbi za visoko raven bivalnega udobja in na dolgi rok ohranja višjo vrednost bivanja, saj se boste izognili nastanku vlage in plesni.

Ena izmed prednosti rekuperacije zraka je tudi avtomatizacija, ki v celoti prilagojena vašim bivalnim navadam in pa seveda prihranek, saj boste na dolgi rok prihranili veliko več energije in toplote, kot z naravnim prezračevanjem z odpiranjem oken.

Kako je sestavljena prezračevalna naprava?

Osnova prezračevalnega sistema z rekuperacijo je prezračevalna naprava oz. rekuperator. Poleg tega je potreben tudi dvocevni kanalni razvod zraka, ki je prilagojen potrebam doma ter mestu naprave. Sama napeljava je odvisna od načina zajema zunanjega zraka. Za nemoteno delovanje celotnega sistema je potrebna tudi premišljena izbira dodatne opreme, kot so ventili, rešetke, regulatorji pretoka, grelniki in hladilniki. Ne pozabite tudi na ustrezno tlačno uravnovešenost kanalnih razvodov ter na toplotno in zvočno izolacijo. Prezračevanje z rekuperacijo poleg naprave omogočata tudi dva ventilatorja, ki sta največkrat nameščena v kanalnem sistemu in pa zračni filtri, ki skrbijo za kakovost zraka.


naročnik objave: DINES d.o.o.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]