Kaj pa če turški politiki mislijo resno, kar govorijo

20. Mar 2017 08:37

Nesoglasja med Turčijo in evropskimi državami so vedno večja. Zaostrila so se, ko so v nekaterih evropskih državah prepovedali predreferendumske shode turške manjšine. V Turčiji bo namreč referendum, na katerem bodo odločali o ustavnih spremembah, ki bi okrepile funkcijo predsednika, s čimer bi bilo še več moči skoncentrirane v rokah Recepa Tayyjipa Erdogana. Še huje, na Nizozemskem so oblasti pred svojimi volitvami preprečile prihod turškega zunanjega ministra, kmalu za tem pa še ministrice za družino. Oba sta želela nagovoriti turško manjšino.

Zaradi vsega tega so s strani turškega predsednika začele prihajati tudi določene grožnje. Od tega, da bodo odprli vrata beguncem, do napovedi verske vojne. Erdogan je celo pozval Turke živeče po Evropi naj imajo najmanj po pet otrok, da si bodo s tem zagotovili prihodnost.

Komu se lahko zdi, da so izjave turških politikov povsem nore. Tako nore, da temu še sami ne verjamejo. Toda, kaj če je drugače? Kaj če turški politiki na svet gledajo iz nekega drugega zornega kota in se jim resnično zdi, da so soočeni s sovražnim zahodom, s sovražnimi evropskimi državami, ki delajo na tem, da spodnesejo vladajočjo turško stranko in predsednika Erdogana?

Odgovarja Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]