Prerokba Jožeta P. Damijana o kratki simbiozi Agrokorja in Mercatorja se izpolnjuje

20. Mar 2017 07:07

Kot je znano se je hrvaški Agrokor, ki je pred slabimi tremi leti kupil do takrat največjega slovenskega trgovca Mercator, znašel v velikih finančnih težavah. Seveda je novica marsikoga neprijetno presenetila in vzbudila skrbi glede tega, kaj se bo zgodilo z Mercatorjem.

A nekateri so trenutne težave Agrokorja napovedali že ob prevzemu Mercatorja. Slovenski ekonomist dr. Jože P. Damijan je takrat napovedal, da bo Mercator zgolj dve do tri leta v lasti Agrokorja. In njegova prerokba se je začela uresničevati natanko ob napovedanem času.

Že takrat je bilo povsem jasno, da je Mercator za prezadolžen Agrokor prevelik grižljaj. Toda banke so kljub temu prevzem financirale. Šlo je zgolj za vprašanje motiva.

Prevzema Mercatorja niso financirale zato, da bi pomagale izpolniti življenjske sanje Ivici Todoriću. Tudi ne zato, ker bi verjele, da bo pod Todorićem finančno prestrukturiran in v Todorićevo trgovsko mreži integriran Mercator prinašal tolikšne finančne sinergije, da bo pomagal pospešeno odplačevati dolg cele skupine. Pač pa zgolj zato, da bi Todorić lahko konsolidiral celotno trgovinsko dejavnost na območju nekdanje Jugoslavije za “pravega kupca”… celoten zapis najdete na Damijanovem blogu.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]