Brexit, Trump… kako ustaviti Marine le Pen

18. Nov 2016 08:07

V svetu se več kot očitno dogajajo veliki premiki. Najprej je bil nenadejano izglasovan Brexit, nekaj mesecev kasneje pa je sledilo še večje presenečenje, ko je na volitvah za ameriškega predsednika zmagal Donald Trump. Zato se sedaj postavlja vprašanje, kaj lahko pričakujemo prihodnje leto na volitvah v Franciji, kjer se bo za predsednico potegovala tudi vodja stranke Nacionalna fronta Marine le Pen.

V preteklosti bi bil odziv političnih elit in medijev posmeh. To smo videli v ZDA, kjer so mediji Trumpa označili za klovna in se potem iz njega norčevali, kar pa se je slabo končalo. Trump je namreč izkoristil vso pozornost, ki so mu jo dali in mu je uspelo kljub nenehnim napadom med ljudi razširiti svoje sporočilo. Marine le Pen bo v Franciji nastopala s podobnega izhodišča, torej populistke proti političnim elitam, ki da so že zdavnaj izgubile stik z resničnostjo. Tudi teme bodo podobne. Nasprotovala bo imigraciji, zahevala več varnosti, povrhu bo želela še izstop Francije iz EU. Ne le za spopad populizma proti elitizmu, šlo bo tudi za spopad nacionalizma proti globalizmu.

Podrobneje o tem kaj lahko pričakujemo v Franciji ter kakšne so povezave z Brexitom in Donaldom Trumpom, piše Sašo Ornik Jin.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]