Nasvidenje Cerar, čas je za naslednjega rešitelja

16. Mar 2018 08:37

V sredo ob deseti uri je predsednik vlade, Miro Cerar, precej dramatično najavil svoj odstop. Z odločitvijo vrhovnega sodišča, da mora biti referendum o zakonu o drugem tiru ponovljen, je bila po njegovih besedah prelita zadnja kaplja. To le nekaj mesecev pred volitvami, tako da bodo predčasne volitve bržkone nekaj tednov preden bi bile redne razpisane za začetek junija.

Cerarjevo potezo je mogoče razlagati racionalno. Odstopil je, ker je podpora njegovi stranki padala in je potreboval šok, s katerim bi si povečal možnosti. Ker bo vlada opravljala le tekoče posle, niti ne bo več pogajanj s sindikati. Razpad koalicije bo pomenil, da bo lahko svoje topove usmeril proti SD in DeSUS, ki sta v preteklosti pogosto igrali notranjo opozicijo. Lahko se bo tudi predstavil za žrtev temnih sil, kot jih je imenoval in s čimer je le z drugimi besedami povedal to, kar je nekoč nekdo že s strici iz ozadja.

Toda, kaj če je razlaga bolj preprosta? Tega ne morete razumeti, če niste za nekaj delali s polno močjo, z napakami seveda, a tudi z uspehi, a so vas ves čas rušili, se norčevali iz vas in poniževali. Frustracija se nabira in nabira, dokler nek dogodek ne služi kot sprožilec. Za Cerarja je ta sprožilec lahko bila odločitev Vrhovnega sodišča, ki je dal prav Viliju Kovačiču in ki je povozila demokratično odločitev državljanov. Mogoče se je vprašal, kaj mu je vsega tega bilo treba.  Navsezadnje je bil pred politično kariero spoštovan profesor, ki so ga pogosto spraševali po mnenju. Nič mu pravzaprav ni manjkalo, vsekakor pa ga niso obkladali s ‘cmerarjem’ in ga nenehno blatili. Tudi po koncu politične kariere mu nič ne bo manjkalo …več piše Sašo Ornik – Jin

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]