Dilema izsiljene izbire: »Ste za božičnico?«

29. Maj 2018 06:18

Slovenska demokratska stranka (SDS) se je v predvolilno kampanjo podala z anketnimi vprašalniki, naslovljenimi na tisoče slovenskih gospodinjstev. Sedaj pošiljajo nove paketne dopise, ki jih je pod drobnogled vzel Boris Vezjak.

»Podpirate božičnico za upokojence?« seveda ne pušča dvoma, kaj boste izbrali. Sestavljalec pač ni mogel iskreno pomisliti na to, da bi kdo lahko takšno velikodušno možnost v obliki politične obljube zavrnil. Hja, podobno globokoumno ugotavljajo že liki v Alanu Fordu: »Bolje biti bogat nego ne biti.« Po naše: bolje imeti božičnico kot ne imeti.

Posledično nastane dilema izsiljene izbire, ki deluje povsem samoumevno. Intelektualno ponižujoča, ko gre za apeliranje na naš razum, a hkrati komična na drugačen način, kot nam ga ponuja prebiranje stripa. Zato, ker je koncipirana strogo resno, dodaja bloger.

Težava pa nastane pri tem, da takšen pristop naslavljanja prav zaradi svoje enostavnosti prinaša želeni rezultat. Ob tem pa enostavno apelirajo na najnižja možna čustva pri volivcih. Tovrstni nagovori volivcev pa dokazujejo, da gre za lepo ilustracijo apeliranja na »najnižji razum«: na intelektualno in racionalno lenobo, odsotnost mišljenja in njegovo inertnost ali nezahtevnost.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]