Erjavčeve grožnje Hrvatom: kaj so novinarji ministra pozabili vprašati

15. Jan 2017 09:11

Karel Erjavec vsake toliko časa povzroči, da kot gost kakšne oddaje z izjavami povzroči nemir v odnosu z našo južno sosedo Hrvaško.

Nazadnje se je to zgodilo v oddaji Studio City na RTV Slovenija, kjer je med drugim dejal, da bi lahko imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije čez Slovenijo, težave, če bo vprašanje meje še naprej odprto, torej če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. Seveda je povzročil nemalo razburjenja pri naših sosedih.

Dr. Boris Vezjak na dokodek pogleda iz različnih zornih kotov:

Smo se česa naučili iz zadnjega diplomatskega kiksa našega zunanjega ministra?

Hrvaški zunanji minister je okaral našega ministra, češ da Erjavec z nadlegovanjem turistov na meji ne bo dosegel nič pozitivnega in da izjava kaže na njegovo živčnost. Hkrati sta hrvaška evropska poslanca iz vrst Alde na Evropsko komisijo oziroma komisarko za promet Violeto Bulc že naslovila odprta vprašanja, ker je Erjavec »napovedal ustvarjanje težav za nemške in avstrijske turiste med prečkanjem Slovenije na poti na Hrvaško, kar bi škodilo hrvaškemu turizmu«. Kot sta dodala, »bi grožnje slovenskega ministra ogrozile prost pretok ljudi, blaga in storitev, kar je ena od temeljnih vrednot EU«.

Logično vprašanje Bulčevi je zato bilo, kaj bo komisija naredila za preprečitev neprimernega in nesprejemljivega ravnanja med državami članicami glede prostega pretoka… analiza in odgovori v nadaljevanju.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]