Zakaj ženske ne rojevajo (več)?

15. Jan 2017 08:08

Nedavno so predstavili podatke o tem, da naj bi imele ženske v Evropi, še posebej v južnih državah, manj otrok. Vzrok za to naj bi se skrival v prekarnem delovnem trgu in pomanjkanju za družine prijazne delovne zakonodaje.

Z vzroki za ta pojav pa se ne strinja bloger Kavarna Hayek. V zapisu obrazloži zakaj za to nista kriva niti prekarni delovni trg niti pomanjkanje za družine prijazne zakonodaje.

Za uvod dvoje. Prvič, če bi držalo, da je prekarni delovni trg vzrok, da imajo ženske vse manj otrok (in da ne zagotavljajo enostavne reprodukcije, ki je najmanj 2,1 otroka na žensko), je čudno, da je človeštvo sploh preživelo. Na splošno je bilo vse do 2. svetovne vojne (seveda z izjemami in različno od države) večina dela prekarnega, prekarno delo pa je še danes prevladujoča oblika dela v azijskih, afriških in bližnjevzhodnih državah (če odštejemo delo v javnem sektorju).

Torej, prekarno delo ne more vplivati na število otrok, saj bi potem naše babice, prababice in praprababice sploh ne bi imele otrok, ker jih je večinoma preživljal, in to s prekarnim delom, en sam – naš ded, praded in prapraded… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]