Hrvaški cilj je našo diplomacijo in politiko nagovoriti za slovenski izstop iz arbitraže

22. Mar 2016 08:37

Vabilu, ki sta ga prejeli slovenska in hrvaška vlada, naj se udeležita razprave pred stalnim arbitražnim sodiščem, je sledil takojšnji in pričakovan odgovor, da se predstavniki vlade v Zagrebu ne bodo udeležili razprave. Pravzaprav je zunanji minister Miro Kovač, v odgovoru, samo ponovil vse tisto, o čemer je govoril tudi tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, takrat še kot mednarodni tajnik največje hrvaške opozicijske stranke…

Borut Šuklje v tokratnem zapisu secira hrvaško-slovenski mejni spor pri čemer med drugim ugotavlja, da Hrvaška ne more sprejeti odločitve Stalnega arbitražnega sodišča o mejnem sporu s Slovenijo predvsem zato, ker bi to postal instrument za rešitev mejnih sporov z vsemi sosednjimi državami, ki pa ga le ta ne želi.

Problem je tudi določitev stika Slovenije z odprtim morjem. Hrvaška se tega otepa zato, ker noče, da bi se enako odločanje zgodilo tudi v primeru Bosne in Hercegovine.

Toda ali lahko Hrvaška res tako zlahka odstopi od arbitraže s Slovenijo, kakšne namere ima sedaj Hrvaška ter kaj je narediti Sloveniji, v nadaljevanju obrazloži Šuklje.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]