Imperij vzhajajočega sonca

26. Jul 2013 15:00

Japonska kot eno največjih gospodarstev sveta z odlično tehnološko bazo in razmeroma velikim prebivalstvom že dolgo v mednarodni areni ne nosi svoje teže, kar je posledica poraza v drugi svetovni vojni. Država, ki je v začetku prejšnjega stoletja kot edina lahko konkurirala evropskim velesilam, je bila po letu 1945 obsojena na status ameriškega satelita v hladni vojni.

V resnici je Japonska po drugi svetovni vojni imela veliko srečo. Odprta so ji bila številna vrata, ki ji, če bi bila bolj samostojna, ne bi bila in to je pomenilo, da je lahko uživala blagostanje, medtem ko ji je veliki brat nudil zaščito. Toda v vseh teh letih je prišlo do nekaj pomembnih premikov, ki japonsko vodstvo silijo v premislek.

Najprej se je končalo obdobje hitre gospodarske rasti. Že več kot desetletje pred Evropo je kriza zadela Japonsko, ob čemer je bilo konec sanj in nočnih mor o prevladi imperija vzhajajočega sonca. V japonskem primeru lahko tudi vidite pomembno opozorilo vsem rastočim silam, da odlični trendi sedanjosti ne pomenijo nujno prevlade v prihodnosti… več Sašo Ornik.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]