Izgubi država, ki zadnja zapre svoje meje

9. Nov 2015 14:23

syrian-refugeesNapoved slovenske vlade, da bo na meje s Hrvaško najverjetneje postavila ograje, je ponovno sprožila val ogorčenja. Toda ali je ob ogromnem številu ljudi, ki v zadnjem obdobju vstopajo v Slovenijo in ob dejstvu, da so meje začele zapirati tudi druge države, sploh še preostalo kaj drugega?

Dr. Jože P. Damijan, ki sicer goji velike simpatije do beguncev in se strinja, da jim je na njihovem begu pred vojnim terorjem absolutno treba pomagati, pa meni, da je v trenutni situaciji kljub vsemu pootrebno biti realen.

Dokler je šlo zgolj za nekaj sto ali nekaj tisoč beguncev, ki so v tranzitu čez Slovenijo, je bila zadeva obvladljiva. Tudi če bi se trajno zaustavili v Sloveniji. Toda kadar se število beguncev poveča na nekaj sto tisoč in ko države ena za drugo začnejo zapirati meje in postavljati ograje, zgornja človekoljubnost za vsako ceno postane absolutno neobvladljiva. Neobvladljiva za zadnjo državo, ki je pustila odprte meje…

Kot se je demonstriralo še enkrat v tej begunski krizi, sta Evropska unija kot nadnacionalna tvorba in “evropski duh” zgolj mit. Ki se sesujeta v prah v prvi resni preizkušnji. Tedaj solidarnost prva odpove. Vsaka država prvenstveno rešuje zgolj in le še svoje lastne interese in vsaka je absolutno prepuščena sama sebi…”

Celotno mnenje v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]