Kako daleč smo padli?

25. Apr 2018 08:51

Marijan Zlobec je ob slovesu od enega najbolj znanih filmskih igralcev iz naše mladosti, Demetru Bitencu, zapisal:”Bil je gospod, ki je užival življenje, verjel vanj in v njegovo lepoto – a kratkost, čeprav je sam živel dolgo. Julija bi dopolnil kar 96 let.”

O tudi nam, ki ostajamo, dano uživati življenje? Morda ja, morda ne, usodo imajo- tako kot zmeraj- v rokah tudi sojenice in hudobni škrati, ki jim mešajo štrene. Čeprav je Unesco 23. april za Svetovni dan knjige razglasil šele leta 1995, pa je to dan, ko si z veseljem podarjamo tudi knjige.

Na ta dan so se rodili ali umrli tudi mnogi svetovno znani literarni ustvarjalci kot so Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, William Wordsworth in drugi, s čimer dobi 23. april še bolj žlahten zven. Žlahtnost pa se Sloveniji že dolgo izogne v velikem loku.

Postali smo dežela laži, prevar, zahrbtnosti, nožev v hrbet in usodnih vplivov globoke države. Zanjo delajo tudi nekateri v medijih, ki tega ne bi smeli. Podobni smo trpinčeni ženski, ki desetletja vztraja pri nasilnem partnerju, a ko jo pristojne službe napotijo v varno hišo, ne zdrži dolgo: ponovno se vrne v naročje nasilneža. Brez njega ne zna ne živeti ne dihati … več (piše: Milena Miklavčič).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]