Digitalni nadzor življenja – sam sebi »doktor«

24. Apr 2018 09:23

Digitalni nadzor nad telesom je več kot modni trend zdravstveno ozaveščenih ljudi. Merjenje »ega« je znanilec družbe, v kateri je vse merljivo. Bomo kakovost preživetega dneva ugotavljali na podlagi številk in grafikonov?

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja smo super »frike« našli v »kompjuter šopih« in »fitnesih«. Proteini in silicij ter v solarijih zagorela telesa proti bledoličnim računalniškim zanesenjakom na drugi strani. Tako različni, tako podobni. Oboji fanatični v tem, kar so počeli. Zrli v svoj odsev v ogledalu ter iskali vsak gram maščobe ali zrli v zaslone računalniških monitorjev. Tehnologija je združila telesa in bite in ustvarila zanesenjake, ki z nosljivimi in mobilnimi napravami beležijo vsako sekundo svojega življenja, 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

Quantified Self (www.quantifiedself.com) združuje izdelovalce in uporabnike naprav za samospremljanje. Športne ure, fitnes zapestnice in pametne ure, ki se jim bodo kmalu pridružila še pametna oblačila. Skupnost organizira srečanja članov, na katerih ti razpravljajo o svojih izkušnjah ali iščejo odgovore. Gre za nastajanje novega življenjskega sloga? Želje po merjenju in spreminjanju življenja v številke gredo prek razmeroma ozkega področja spremljanja »telesa«.

Merijo produktivnost, finance in celo razpoloženje. Vse to namreč omogočajo mobilne in nosljive naprave. Skoraj vse je mogoče izmeriti in pretvoriti v številke. Vprašanje pa je, kaj nam te pomenijo. Ali znamo ugotoviti pomembna dejstva, narediti spremembe in bolj zdravo živeti? Ali pa življenje beležimo, ker se nam to zdi »fajn« … več (piše: Marjan Kodelja). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]