Kemis – vzroki, ki so privedli do katastrofe

23. Maj 2017 07:07

Kje tičijo vzroki za požar, ki je prejšnji teden zajel družbo Kemis, ki se ukvarja z zbiranjem in predelovanjem nevarnih odpadkov?

Avtor bloga Prebliski, ki je podrobneje seznanjen s problematiko zbiranja in predelave odpadkov, se je pri iskanju vzrokov za požar najprej vrnil v same začetke tovarne Kemis.

Ti segajo v osemdesta leta preteklega stoletja, ko je začela naraščati ekološka osveščenost in se je posledično začela spreminjati zakonodaja, največ po nemškem vzgledu.

Mnogi so v ekologiji videli poslovno priložnost, Kemis pa je bil takrat med podjetnejšimi. Še v času Juge je transportiral kompozicijo vagonov z ostanki barv in lakov v Bosno na sosežig v termoelektrarnah. Na koncu je država dobila vrnjene odpadke in jih je morala izvoziti v tujino na sežig.

V začetni fazi je zbiral in skladiščil odpadke v Heliosu. Z večanjem posla pa je postala nuja izgradnja ustreznega skladišča za nevarne odpadke nekje v osrednji Sloveniji. Lokacijo so našli in dobili v Vrhniki. Izgradili so ustrezna skladišča za nevarne in tudi vnetljive odpadke. Saj v času moje aktivnosti ni bila proizvodnja, pač pa skladišče, kjer so se odpadki ustrezno pakirali, sortirali in mešali, da so dosegali ugodne cene v pretežno tujih sežigalnicah…

S prihodom avstrijskega partnerja ter s prodajo Gorenja se je dejavnost še povečala. In naenkrat ni bilo v skladiščih več nekaj deset ton odpadkov, pač pa preko tisoč… nadaljevanje na blogu.

(foto: youtube)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]