Koliko količin bomo imeli na voljo v roamingu po 15. juniju?

23. Maj 2017 08:37

Čez slab mesec naj bi bilo znotraj Evropske unije konec dodatnega plačevanja za gostovanje v mobilnih omrežjih. Bruseljski evrokrati se še naprej hvalijo in trkajo po prsih, da bo roaminga konec, kar pa ne drži popolnoma. Še vedno bo treba gledati na megabajte, ki ne bodo enako poceni, kot doma, ali bodo vključene količine nižje.

Osnovno načelo je v izenačitvi cen doma in v tujini – seveda v državah članicah Evropske unije ter še v Liechtensteinu, na Islandiji in na Norveškem. Tako tudi bo pri klicih in sporočilih. Tukaj ne bo drobnega tiska. Kolikor je v paket vključenih minut in sporočil, toliko jih je mogoče »pokuriti« zunaj Slovenije, v omenjenih državah. In če uporabnik plačuje po porabi ali če preseže vključene količine, dodatne plačuje enako v tujini kot doma. Edino pri mms-ih velja, da sicer stanejo enako, a se obračunava ali od zakupljene količine odšteva prenos podatkov zanje. Konec pa bo plačevanja dohodnih klicev.

Pri prenosu podatkov pa take popolne sprostitve še ne bo. V veljavi bo t. i. načelo poštene uporabe, na kar se bodo operaterji lahko sklicevali pri vseh paketih z neomejenim prenosom podatkov ali bistveno večjimi količinami, kot bi jih uporabnik lahko dobil po veleprodajnih cenah… konkretne podatke najdete na blogu Tehnozvezdje.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]