Po napadu na avtobus koptskih kristjanov v Egiptu, v katerem je bilo ubitih 28 ljudi, je egipčansko letalstvo napadlo cilje Islamske države v sosednji Libiji. Libija je, kot je obče znano, v popolnem razsulu.

V zadnji epizodi tega razsula, so uporniki iz Misrate napadli s strani Združenih Narodov priznano vlado v Tripoliju. Po padcu Gadafija v državi v resnici ni prave centralne oblasti, ampak se za oblast trgajo različne oborožene skupine.

Napad Egipta v Libiji ni povzročil večjega zgražanja. Le kaj bi bilo, če bi napad izvedla ruska letala? Tedaj bi bila reakcija v zahodnih medijih in političnih krogih bržkone povsem drugačna.

Začeli bi govoriti o neupravičenem ruskem vmešavanju, kar naenkrat bi ugotovili, da v Libiji umirajo ljudje in vojske aktivistov na družabnih omrežjih bi delile srce parajoče fotografije ubitih otrok in uničenih zadnjih bolnišnic. Podobno kot v Siriji.

Mogoče bi se celo našel kdo, ki bi zahteval območje prepovedi poletov nad Libijo, da bi Rusom preprečil napade … več (piše: Sašo Ornik).