“Levičarji mislijo, da lahko zadeve rešiš s pisanjem nečesa v ustavo”

7. Dec 2016 07:07

Potem ko so poslanci pred skoraj mesecem dni potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo, so nekateri prišli na dan s pobudami, da se v ustavo zapiše tudi pravico do zaščite pred revščino.

Zadnje čase namreč poslušamo in beremo vse bolj alarmantne podatke o številu ljudi, ki živijo v revščini (upokojenci s 40 leti delovne dobe in bizarnimi pokojninami, zaposleni s plačami, ki jim ne omogočajo dostojnega življenja, ipd.).

S pobudniki zgoraj omenjenega predloga za spremembo ustave pa se ne strinja avtor bloga Kavarna Hayek. Zato jim namenja zelo kritičen zapis s pogledom na revščino iz druge perspektive.

Čeprav je človeku, ki je vsaj malo razgledan in se količkaj toliko spozna na ekonomijo, kristalno jasno, da revščina ni posledica obstoja bogatih ljudi, ampak preprostega dejstva, da ljudje nismo enaki, saj imamo različne darove in sposobnosti, različne cilje, različne ravni inteligence in različne delovne navade, se zadnje mesece veliko govori o vse večji revščini, ki da je posledica brezobzirnega neoliberalnega kapitalizma.

Če smo do zdaj poslušali statistične podatke, da v Sloveniji živi pod pragom revščine dobrih 14 odstotkov prebivalcev Slovenije in da je stopnja tveganja socialne izključenosti dobrih 19 odstotkov, je zadeva zadnje dni pripeljana do absurda.

Celotno mnenje in argumente proti ustavni pravici do zaščite pred revščino si lahko preberete na blogu Kavarna Hayek.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]