Odrekanje Glutenu zaradi modnih trendov vodi v sladkorno bolezen tipa 2

29. Maj 2017 20:17

V zadnjih letih smo priča razmahu raznoraznih t.i. prehrambenih modnih trendov. Med te sodi tudi izločanje živil, ki vsebujejo gluten. Toda, kot je pokazala zadnja raziskava Harvardske univerze, ki jo v tokratnem zapisu povzema bloger Don Marko M, lahko pretiravanje pri izločanju živil, ki vsebujejo gluten, zelo škoduje vašemu zdravju.

Zadeva “gluten free” je tako končno prestopila tiste še zdrave, sprejemljive mejnike in znanosti ni preostalo drugega, kot se “gluten free” modnosti, v kateri ljudje iz svoje prehrane izločajo gluten, ki se nahaja v pšenici, ražah (riba), ječmenu, itd., resno posvetiti.

Vse je namreč postalo preresno, ko so odrasli svojo modno “gluten free” manijo začeli prenašati in vsiljevati (kot to radi počnejo tudi vegetarijanci) še svojim, ne krivim ne dolžnim, otrokom.

Zaključena je namreč velika raziskava znanstvenikov univerze Harvard, ki dokazuje, da namensko izločanje glutena iz prehrane vodi v sladkorno bolezen tipa 2.

Raziskovalci Harvarda so opravili do sedaj daleč največjo raziskavo vezano na “gluten free” modo, v kateri so analizirali podatke kar 200.000 pacientov zadnjih 30 let.

Raziskava je pokazala, da je večina oseb dnevno vnašala v organizem do 12 gramov glutena. Tisti, ki so vnašali največ glutena, so imeli 13% manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, za razliko od tistih, ki so vnašali le 4 grame glutena dnevno… kaj je še pokazala omenjena raziskava preberite na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]