Poročanje RTV Slovenija o UDBI sprožilo val ogorčenja med državljani

18. Jan 2014 09:51

udba_likvidacijeZadnje dni so predvsem v tujini – Avstriji, Nemčiji, Hrvaški, Srbiji in Bosni zelo odmevajo sveže odkriti arhivski dokumenti, ki osvetljujejo do sedaj nepojasnjene likvidacije med jugoslovansko politično emigracijo v Avstriji. Domneve raziskovalcev, da gre za naročene umore bivše službe državne varnosti Jugoslavije UDBA, ki jih je izvajal njen slovenski oddelek, so se izkazale za resnične.

Avstrijski kriminalisti in tožilstvo so primer takoj pograbili, novinarji sosednjih držav pa so se o tem obširno razpisali, zanimivo pa v Sloveniji predvsem nacionalna televizija tej tematiki dolgo ni namenjala pozornosti, zelo zadržano pa je bilo tudi tožilstvo. Šele po nekaj dneh, ko se je izkazalo, da zgodba v tujini vendarle premočno odmeva, avstrijsko tožilstvo pa je napovedalo odprtje primera s komentarjem, da umor pri njih ne zastara, se je nacionalka temi odločila posvetiti oddajo Tarča.

In medtem ko so gledalci večinoma pričakovali, da bo novinarska raziskava šla po sledi novih dejstev, ki so jih prinesli odkriti arhivski dokumenti, se je ost polemike zasukala povsem v drugo smer. K temu je najbolj pripomogel prispevek iz Nemčije, kjer je novinar na podlagi udbovskih dokumentov poiskal v njih navedenega domnevnega likvidatorja Hanzija, v eter pa so spustili njegovo ad hominem  diskvalifikacijo raziskovalca arhivov Romana Leljaka ter poskus vzpostavljanja alibija s 40 let starim zdravniškim spričevalom, ki ga je, kako pripravno, domnevni “Hanzi” po vseh teh letih še vedno imel skrbno pripravljenega.

Pred ekrani se tako ni dalo znebiti vtisa, da je nacionalna televizija zavzela obrambno držo do zločinov nekdanje tajne policije ter ljudi, ki so stali za njimi. Slednje je vzbudilo val ogorčenja na družabnih omrežjih, kjer so se ljudje zgražali in se na podlagi videnega spraševali o še vedno aktualnem vplivu teh ljudi.  Pojavljale so se celo  napovedi prekinitve plačevanja RTV prispevka.

Med bolj razburjene državljane sodi tudi bloger Pavel, ki podaja svoj pogled na omenjeno oddajo in obravnavano tematiko.

(o vašem pogledu na likvidacije UDBE vas sprašujemo v DS anketi – desni stolpec spodaj)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]