Najprej so bili “trenirkarji”, sedaj so “opankarji”

18. Jan 2014 11:31

jansa_23Verjetno se še spomnite, kako je neposredno po (ponovno) izgubljenih volitvah SDS na spletni strani, še v šoku zaradi nenadejanega poraza, lansiral opazko o “trenirkarjih” kot volivcih zmagovite PS. Dotlej malo znani avtor Tomaž Majer je navkljub obetavnem začetku publicistične kariere (sklepajoč po odmevnosti in odzivu na njegov prvi zapis) takrat tudi poniknil s strankine spletne strani.

Nekoliko pa se je modificirala tudi terminologija, s katero največja opozicijska stranka označuje svoje politične in medijske nasprotnike. Ti so sedaj postali “opankarji”, izraz, ki ga vodja SDS Janez Janša na twitterju rad uporablja.

Dr. Boris Vezjak opozarja, da je “Opankarski  tu pejorativni izraz, ki nesporno indicira sovražen ksenofoben element, pravzaprav še bolj neposredno kot »trenirkarji«: cilja na tiste, ki prihajajo iz krajev bivše Jugoslavije.”

Kot dodaja filozof, gre za psihologijo sovraštva, ki je postala del samoumevne in skrbno negovane psihopolitike s ciljem “opankarski” diskurz prenesti na ljudstvo kot del samoumevnega političnega izrazoslovja.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]