Predlog za dvig minimalne plače na 700 evrov do leta 2020

8. Nov 2018 08:09

S tem se ob dvigu socialne pomoči, uresničuje še ena od mojih želja. Poskrbeti moramo za najšibkejše v tej družbi, kar zahteva ustrezne minimalne plače, pokojnine in socialno pomoč za tiste, ki se znajdejo brez zaposlitve in zaslužka.

24 ur:

Poslanska skupina Levica je zbrala podpise vseh petih strank sredinskega petorčka za spremembo zakona o minimalni plači. Predlog zakona o minimalni plači, ki predvideva, da se bo minimalna plača v dobrem letu zvišala na 700 evrov neto, so danes tudi vložili.

“Dvig plač je bila ena od ključnih zavez volivcem,” je v uvodu dejal vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec. Čez dober mesec lahko tako nekateri zaposleni že pričakujejo višjo plačo, če bo zakon sprejet. S 1. januarjem 2019 naj bi se tako minimalna plača dvignila na 667 evrov neto, nato pa leta 2020 na 700 evrov neto.

Iz minimalne plače bi z začetkom naslednjega leta tudi izključili vse dodatke.

V Združenju delodajalcev v Sloveniji so se oglasili, da jih moti odsotnost dialoga, saj ni bilo nobenih usklajevanj s socialnimi partnerji. Z njimi se strinjam, a menim, da pri dvigu samem ne bi smelo biti popuščanj. Najti je treba način, da se delodajalce razbremeni na drugih področjih … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]