Raziskava: Upad optimizma in najnižja vrednost indeksa normalnosti. Opuščanje samozaščitnega vedenja, a večja podpora PCT

5. Nov 2021 17:35

Zadnja meritev raziskave Valicona kaže upad optimizma glede razvoja dogodkov na raven iz marca 2020, indeks normalnosti pa je dosegel celo najnižjo vrednost, odkar izvajamo raziskavo. PCT postaja bolj sprejemljiv, samozaščitno vedenje pa peša.

Občutnemu poslabšanju epidemične slike je pretekli vikend sledil tudi občuten padec indeksa optimizma, s katerim spremljamo razmerje med deležema prebivalcev, ki na razvoj širjenja virusa gledajo bolj optimistično oz. bolj pesimistično (razlika med deleži »stvari gredo na bolje / na slabše«). Ta je padel na najnižjo raven po oktobru 2020, skoraj natanko pred letom dni (16.-18.10. 2020) je znašal -82, tokrat pa je pristal na -70, kar je skoraj enako kot v prvi meritvi marca 2020, tik pred prvo razglasitvijo epidemije.

Tudi indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja razmer, je zadnji vikend v oktobru dosegel rekordno nizko vrednost, to je -44, kar je za 17 odstotnih točk nižje kot v sredini oktobra.

V času od zadnje meritve se je občutno dvignil delež tistih, ki podpirajo pogoj »PCT«. Takoj po 15. septembru, ko je stopil v veljavo vladni odlok, ki so mu sledili protesti in nemiri, je večina javnosti pogoj zavračala, razmerje je bilo takrat 53% »proti« in 47% »za« uvedbo pogoja »PCT«. Mesec in pol kasneje je to razmerje obrnjeno, zdaj pogoj »PCT« podpira 61% vprašanih, 39% ga zavrača.

V tokratni meritvi smo ponovno preverili nekatere oblike samozaščitnega ravnanja ter rezultate primerjali s prvo meritvijo marca 2020 ter podobno meritvijo februarja 2021. Samozaščitno vedenje je prav v vseh pogledih manj prisotno, v nekaterih primerih občutno, glede na začetek epidemije in še posebej glede na februar 2021, v času vrhunca drugega vala in pretežnega zaprtja javnega življenja. Še več ugotovitev in podrobnosti najdete v nanovejši Valiconovi raziskavi – tukaj.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]