Se bo Pahor udeležil parade v Moskvi?

15. Apr 2015 14:52

moskva_paradaOb 70. obletnici konca druge svetovne vojne, se bodo po Rusiji odvijale številne vojaške parade, od katerih bo največja v Moskvi. Šlo bo tako za prikaz najsodobnejšega ruskega orožja, kot spomin na zmago v veliki vojni, v kateri je Sovjetska Zveza prispevala levji delež k zmagi nad nacizmom.

Kot opozarja Sašo Ornik Jin pri tem ne gre za priklanjanje Putinu temveč za počastitev številnih sovjetskih žrtev in hkrati za spomin na dneve zla, ko se je v Evropi dvigoval fašizem.

A kljub temu veliko zahodnih voditeljev v Moskvo, kljub povabilu, ne bo odšlo. Razlog je državljanska vojna v Ukrajini. Z neudeležbo pa želijo nekateri zahodni voditelji domači javnosti tudi dokazati svojo odločenost nasprotovati Rusiji in jo še enkrat več prikazati kot izolirano v mednarodni skupnosti.

Nekaj zahodnih voditeljev se bo parade kljub temu udeležilo. Ne ve pa se še, ali se jim bo pridružil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Ta namreč še ni odločen glede obiska Moskve, a kot predvideva Ornik bo Pahor po vsej verjetnosti ostal kar doma.

Oznake:, , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]