Si vinjen voznik zasluži še eno priložnost? Odvzem vozniškega dovoljenja

13. Nov 2023 06:30

Zavedamo se, kako hude posledice ima lahko vožnja pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc. Premalo pa razpravljamo o izzivih, s katerimi se soočajo tisti, ki so zaradi ene neodgovorne odločitve izgubili vozniško dovoljenje. To je tema, katere se mnogi izogibajo, vendar je ključna za razumevanje in podporo tistim, ki se trudijo znova zgraditi svoje življenje. Morda poznate koga v takšni situaciji, morda ste se v njej znašli sami.

Spopadanje s posledicami, ki jih prinaša odvzem vozniškega dovoljenja

Večina posameznikov v vsakdanjem življenju, za prevoz na delo in z dela, kot tudi za opravljanje zasebnih in družinskih obveznosti, v Sloveniji nujno potrebuje vozniško dovoljenje, ter osebno vozilo. Že začasni odvzem vozniškega dovoljenja prinese val negativnih posledic, iz psihološkega in ekonomskega vidika. Ne gre le za izgubo mobilnosti, temveč tudi za finančne težave in stres v družini. Morda je ogrožena zaposlitev in s tem redni mesečni prihodek družine, morda otrok ne more v šolo, obremenitev se prenese na druge družinske člane, itd. Življenje se nenadoma obrne na glavo in vaša neodvisnost je brez dvoma ogrožena.

Druga priložnost

Nedvomno je storilce cestno-prometnih prekrškov potrebno kaznovati. Treba pa je ljudem tudi omogočiti, da se lahko spremenijo in sprejemajo boljše odločitve. Dokazano je, da podajanje odgovornosti spodbuja k sprejemanju odgovornejših in bolj premišljenih dejanj oziroma odločitev.
Vozniska.si je portal za ažurno in strokovno pravno svetovanje na področju cestno-prometnih prekrškov, s poudarkom na pomoči ljudem, ki jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje iz različnih razlogov. Zavzemajo se za to, da ljudem zagotavljajo ustrezno pravno varstvo, omogočijo nadaljevanje normalnega življenja, ter za izpolnitve obveznosti za ohranitev veljavnega vozniškega dovoljenja. Zavedajo se, da vsi delamo napake, in so zato na voljo posameznikom, da jim pomagajo tovrstnih težkih situacijah.

Odvzem vozniškega dovoljenja in resnični zgodbi

Maja:

V zadnjem letu sem storila več prekrškov za 3 in 5 kazenskih točk, dva prekrška je z mojim vozilom storil tudi moj mož, vendar se nisem pritožila, danes pa sem prejela sklep, da mi vozniško dovoljenja preneha veljati v roku 30 dni. To se mi je zgodilo prvič v 20 letih! Nisem vedela če je moja situacija še rešljiva.

S pravno pomočjo strokovnjakov pri Vozniska.si je Maja obdržala veljavno vozniško dovoljenje, in sicer so zanjo uredili kontrolni zdravniški pregled, pripravili vse potrebne pisne vloge za sodišče, ter podali vsa navodila glede oprave rehabilitacijskega programa, da je bila stranki izrečena preizkusna doba. Maja je ves čas postopka imela veljavno vozniško dovoljenje in ga je lahko uporabljala. Stranki so hkrati svetovali in podali navodila kako je potrebno ravnati, ko prekršek z njenim vozilom stori druga oseba. Maja je tako prihranila veliko časa in cca. 1.000,00 EUR, ki bi ju zapravila za ponovno opravljanje vozniškega izpita, katerega bi lahko opravljala šele po izteku 6-mesečnega roka o prepovedi ponovnega opravljanja vozniškega izpita.

Jure: Ustavili so me policisti in mi odredili hitri test na droge. Pred tednom dni sem užival marihuano in na testu bil pozitiven na THC. Policist mi je odredil strokovni pregled, katerega sem odklonil, da ne bi plačeval dodatnih stroškov. Vozniško dovoljenje mi je bilo začasno odvzeto na kraju. Nisem bil v položaju, ko bi si lahko privoščil ponovno opravljanje vozniškega izpita in sem zato iskal druge možnosti.

Juretu se je v tem primeru očital prekršek odklonitve strokovnega pregleda, za katerega je predpisanih 18 kazenskih točk in najmanj 1.200,00 EUR globe. Postopek, ki se tiče začasnega odvzema vozniškega dovoljenja oziroma vrnitve le-tega je enak kot v primeru vožnje pod vplivom alkoholiziranosti. Jure je torej moral uspešno opraviti kontrolni zdravniški pregled, ter na sodišče vložiti vse potrebne pisne vloge, da je dobil vrnjeno vozniško dovoljenje. Na koncu mu je bila izrečena preizkusna doba.

Vaša pomoč, ko vam grozi začasni odvzem vozniškega dovoljenja

Skozi življenje ne bomo šli brez napak, a priložnost za spremembo je vedno mogoča. Ljudje, ki so jim pomagali, najbolj cenijo, da so na voljo za vsa vprašanja, poskrbijo za ustrezno dokumentacijo, podajo razumna navodila in pojasnila, ter poskrbijo, da jim noben rok ne uide.
Če se tudi vi ali kdo okoli vas znajde v podobnem položaju, si shranite kontakt in vedite, da obstaja rešitev. Več o storitvah in izkušnjah posameznikov si lahko preberete na www.vozniska.si.

 

Naročnik: Vozniska.si

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]

Dodaj odgovor