Skrivnostno kosilo v zagrebški restavraciji Tač

4. Jan 2018 07:07

V zagrebški restavraciji Tač, kjer je Zoran Milanović običajno obedoval, se je enega izmed pozno marčevskih dni slišal zadovoljen smeh. Bil je čas nekje med koncem dolgih kosil in začetkom zgodnjih večerij. Takrat sem prvič nekaj slišal, resda posredno, da je bila razlog veselja, beseda memorandum. Milanović je seveda natančno vedel, o čem govori in zakaj se zadovoljno nasmiha.

Za uporabo, uradniško suhoparne besede memorandum, se je, tako je ocenil in zato se mu je klanjalo celotno omizje, skrival dokončen prelom s sporazumom o ureditvi odnosov med dvema državama, Slovenijo in Hrvaško, ki sta ju po desetletje in več dolgih pogajanjih najboljših vladnih uradnikov, ekspertzov, ministrov in predsednikov različnih hrvaških vlad, podpisala premiera dr. Ivica Račan in dr. Janez Drnovšek. Sporazum je bil parafiran, a ga Hrvaška nikoli ni nameravala priznati ali ratificirati v svojem parlamentu.

Vodilni hrvaški politiki so zgolj ponavljali, da gre za nepomemben dokument, da so se o vsebini pogajali raznorazni, tudi zelo sumljivi posamezniki, da ga je zato potrebno zavreči in začeti z točke nič, nov krog pogovorov, ki naj pripeljejo do novega in pravičnega dogovora. Milanović, kar se velikokrat pozablja, je dober pravnik. Aprila 1990 se je… zanimive podrobnosti o nekaterih podpisanih sporazumih (tudi memorandum Milanović – Janša) med Hrvaško in Slovenijo, vključno z arbitražnim sporazumom, v nadaljevanju razkriva Borut Šuklje, nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]