Smrt diktatorja ali junaka

28. Nov 2016 08:37

Smrt Fidela Castra je po svetu sprožila različne odzive. Medtem, ko nekje žalujejo se drugje veselijo.

Mnenja med Kubanci so zelo deljena. Nekateri po njegovi smrti vidijo celo priložnost za prevrat, ki pa ga je težko pričakovati glede na dejstvo, da je oblast na Kubi že nekaj časa nazaj prešla na Fidelovega brata Raula.

In kakšna je Kuba, ki jo je zapustil Fidel Castro, danes. Slavoj Žižek je v intervjuju za RT dejal, da ga ob obisku Kube pred več kot desetimi leti ni najbolj potrlo kršenje človekovih pravic, niti ne njihova ekonomska (ne)učinkovitost, temveč splošen občutek stagnacije.

Sašo Ornik Jin pa v svojem blogu uvodoma zapiše:

Kuba ni ne najboljša in ne najslabša država. Je nekje vmes. Z rezervo je treba jemati poročila, ki jo slikajo ali samo črno ali samo belo. Gre za relativno revno državo, ampak takšne so številne v tisti regiji. Kuba ima urejeno zdravstvo in šolstvo in hkrati zelo zaostaja pri dostopu do interneta. Vsekakor ni najbolj svobodna država na svetu, Severna Koreja ali ameriška zaveznica Saudska Arabija pa tudi ni.

Večina svetovnih politikov je izrazila obžalovanje ob smrti Fidela Castra, zaradi česar so številni poželi zgražanje s strani desničarskih komentatorjev na spletu in v nekaterih medijih. V resnici je šlo le za pričakovano gesto ob smrti dolgoletnega voditelja,… celotno razmišljanje o smrti Fidela Castra in današnji Kubi ter odzivih na njegovo smrt najdete v nadaljevanju blogerskega zapisa.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]