Stanje v svetu primerljivo s tistim pred prvo svetovno vojno

11. Apr 2018 12:14

Novinar švedskega časopisa Expressen je odnose med Rusijo in ZDA primerjal z dogajanjem pred prvo svetovno vojno, poroča Ria Novosti.

‘Zdaj nam pogosto pravijo, da se je vrnila hladna vojna. Kot da bi bilo to tako slabo. V resnici je stanje v svetu bolj nevarno, ‘ je zapisal Mats Larsson. Čas spopada ideologij je minil s padcem berlinskega zidu. ‘To, kar se dogaja zdaj, nas spominja ne na leto 1960, ampak 1910,’ je zapisal.

Po mnenju avtorja smo se vrnili v čase, ko so države delovale na podlagi nacionalnih interesov in so pri tem zaradi geopolitičnih vzrokov tvegale konflikt. Moderno Rusijo je označil kot državo, ki čuti fantomsko bolečino zaradi razpada Sovjetske Zveze in ki ne igra po pravilih zahoda, ampak je zainteresirana za njegovo slabitev.

Razmere so bolj nevarne, kot za časa hladne vojne, ker so takrat veljala določena pravila in bile potegnjene črte, preko katerih se ni prestopalo.

Podobno kot v odnosu med zahodom in Rusijo, je tudi v odnosu med ZDA in Kitajsko. Larsson meni, da bi se morali poučiti o dogodkih, ki so pripeljali do prve svetovne vojne. To bi bilo koristno, da ne bi še enkrat ponovili te napake … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]