Urni kazalci za eno uro nazaj

30. Okt 2021 07:00

V noči na nedeljo bomo urne kazalce pomaknili za eno uro nazaj na t.i. zimski oz. naravni čas. Ob 3:00 bo tako ura 2:00.

Premikanje ure je pri nas v veljavi od marca 1983, ko smo uro prvič premaknili na poletni čas, tovrstno premikanje pa pozna le 70 držav in še to vse ne storijo istočasno oz. niti ne na isti dan.

Že nekaj let se sicer govori, da naj bi države Evropske unije prenehale s premikanjem ure. Že leta 2018 se je tako ugibalo, ali uro nemara prestavljamo zadnjič. Ta “problematika” je bila nato, tudi zaradi epidemije, nekoliko potisnjena v ozadje. Trenutno se tako ne ve, kdaj bomo urne kazalce premaknili zadnjič. Ko se bo to zgodilo, naj bi odločitev o tem, kateri čas (zimski ali poletni), bo obveljal za stalnega, odločala vsaka država posebej. Verjetno pa bo tudi pri tem prišlo do določenega konsenza med državami. V Sloveniji je sicer pred leti, v vseevropski anketi, večina sodelujočih glasovala za ohranitev poletnega časa, medtem ko stroka opozarja, da je z vidika zdravja primernejši zimski čas, torej ta, v katerega vstopamo v noči s sobote na nedeljo.

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]