Premier Cerar in njegova vlada ne želita testiranja na prepovedane droge

19. Mar 2017 20:12

Predlog opozicijskih poslancev SDS, da bi se morala uvesti obvezna testiranja poslancev na prepovedane droge, je Cerarjeva vlada zavrnila. V obrazložitvi takšne odločitve so zapisali:

Na današnji seji je vlada sprejela mnenje, da bi tovrsten način testiranja na prisotnost drog v organizmu posameznika posegal v pravico do duševne in telesne celovitosti.

Poseg v posameznikovo zasebnost je dopusten le s posameznikovim soglasjem, ki pa mora biti pridobljeno brez kakršnegakoli pritiska. Že v okviru veljavnih predpisov, ki na splošno urejajo varnost in zdravje pri delu, se lahko funkcionarja, pri katerem obstaja sum na bolezni odvisnosti, ki bi lahko vplivale na delovno zmožnost, napoti na usmerjen preventivni zdravstveni pregled. Posebnega predpisa, ki bi izrecno omogočal preglede za funkcionarje, zakonodaja sicer ne vsebuje“.

Bloger Don Marko M meni, da Cerarjeva vlada in tudi Cerar kot premier v svoji argumentaciji zagovarjajo prosto uporabo prepovedanih drog med parlamentarci, med delovnim časom, obenem pa zavračajo vsako možnost kaznovanja parlamentarcev, ki bi pod vplivom drog prihajal v službo in v takšnem stanju sprejemali odločitve v korist, predvsem pa breme, državljanov.

Sklicujejo se na že veljavne predpise varnosti in zdravja pri delu, ki naj bi veljali za prav vsakega delavca v delovnem razmerju, a v isti sapi priznavajo, da omenjeni predpisi ne veljajo za parlamentarce. Več na blogu.

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]