Zakaj Branko Grims na sejo o varnosti sistema Tetra ni povabil tudi študenta, ki je pomakljivosti odkril?

26. Jun 2015 13:23

grims-DZ-fotoPotem, ko se je decembra lani zgodil vdor v radijsko komunikacijsko omrežje policije imenovan Tetra, so člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), kateri predseduje Branko Grims, sklicali sejo na temo varnosti omenjenega sistema. A komisija se na seji, ki je potekala 2. junija, ni ukvarjala z najbolj občutljivimi vprašanji o varnosti Tetre, poročajo na Podčrto, ki so afero tudi prvi razkrili.

Svoj pogled na varnost Tetre so poslancem namreč predstavili le predstavniki policije in notranjega ministrstva ter zagotovili, da je sistem varen. Študenta Dejana Orniga, ki je z večletno varnostno analizo odkril ranljivosti sistema, in neodvisnih strokovnjakov pa poslanci niso vabili. Orniga naj na sejo nebi vabili, ker mu niso mogli zagotoviti imunitete pred morebitnim sodnim pregonom.

Pristop poslancev oziroma Branka Grimsa vzbuja resne pomisleke o obravnavi zadeve Tetra. Ker Grims, ki ima kot predsednik edini pravico vabiti osebe na seje KNOVS, nanjo ni povabil ne Dejana Orniga ne Mateja Kovačiča oziroma katerega drugega varnostnega strokovnjaka, poslanci niso dobili neodvisne ocene trenutne varnosti sistema.

 

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]