Zdravniška zbornica se je odzvala na delovanje in objave Marka Potrča

19. Nov 2020 06:21

Marko Potrč je v času epidemije novega koronavirusa verjetno postal znan velikemu delu državljanov. Na svojem facebook profilu namreč redno objavlja svoje videnje in interpretacije največje zdravstvene krize sodobnega časa. Ker v objavah pogosto manipulira s podatki o epidemiji novega koronavirusa ter s tem zavaja svoje privržence, so se na njegovo delovanje in objave odločili odzvati na Zdravniški zbornici Slovenije:

Tako kot Mladi zdravniki tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je stanovska organizacija več kot 11 tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, verjamemo v svobodo govora. Vendar pa verjamemo in zagovarjamo tudi, da pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da svoboda govora – kot vsaka druga svoboda – s sabo nosi tudi odgovornost, spoštovanje in iskrenost namenov.

Besedila Marka Potrča zdravniki in zobozdravniki razumemo kot manipulacijo, saj v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe. Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. Če se »svoboda govora« uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja.

Zato vas, spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije prosimo, da bodite kritični in presojajte »svobodo govora« tudi glede na to, kdo vam kaj sporoča. Vprašajte se, ali ima ta oseba znanje in izkušnje s tega področja in ali je za to res kompetentna? Je morda izkušena, ker je podobno situacijo že doživela in zato deli nasvete, ali le prenaša informacije iz nekega vira, ki se zdi bliže njenemu načinu razmišljanja. Je ta oseba utemeljila, predložila dokaze, so to potrdile raziskave, študije, meritve, ali tej osebi pritrjujejo izkušeni, ugledni strokovnjaki?

Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov, tudi nekdo, ki ni medicinsko izobražen, ne more strokovno presojati potrebnih zaščitnih ukrepov v primeru tako kompleksnega pojava kot je epidemija COVID-19. Slovenije in Švedske ni mogoče primerjati…nadaljevanje na strani Zdravniške zbornice Slovenije

foto: zajem zaslona

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]