6 naravnih načinov, kako pozdraviti krhke in lomljive nohte

24. Nov 2022 08:26

Urejeni nohti so pomemben del ženske lepote in urejenosti. Poleg tega, da prispevajo k samozavesti, so tudi odraz našega notranjega zdravja.

Krhki, odebeljeni, bledi, porumeneli ali razbarvani nohti ter nohti z belimi pikami, običajno kažejo na spremembe v telesu. Značilnosti nezdravih nohtov so spremembe v barvi, med katerimi izstopajo predvsem rumeno, zeleno ali celo rjavo do črno obarvani nohti. Če so vaši nohti drugačne barve, bodite pozorni, saj so to znaki nekaterih zdravstvenih težav. Morda pa gre za okužbo nohtov, pomanjkanje različnih vitaminov ali pa za nedolžne težave, katere se sicer lahko enostavno odpravijo.

Vzroki za krhke in lomljive nohte

Nekatere spremembe na naših nohtih so lahko odraz različnih bolezni. Spet druge, da gre le za običajne pojave prehodnih težav z nohti.

Šibki in lomljivi nohti so lahko posledica različnih dejavnikov, med katerimi sta glavna vzroka grizenje nohtov ter neposredni stik s kemikalijami ter drugimi snovmi, ki povzročajo poškodbe nohtov. To pa vsekakor ni vzrok za skrb, saj lahko s preprostimi načini lomljivost in krhkost omilimo ali v celoti odpravimo. Kadar so nohti šibki, suhi in lomljivi zaradi zdravstvenih težav, kot so spremembe v cirkulaciji, pomanjkanje vitaminov in mineralov, ipd., je potrebna sprememba v prehrani ali ustrezno nadomeščanje v obliki prehranskih dopolnil.

Najboljši vitamini in minerali za lomljive nohte

Katera ženska si ne želi lepih, urejenih  in zdravih nohtov? Vendar pa lahko dolgotrajna uporaba laka za nohte in vsakodnevne dejavnosti povzročijo krhkost in lomljivost nohtov, kar zahteva vašo pozornost in skrb zanje.

Skrivnost močnih in zdravih nohtov je v nekaterih bistvenih mineralih in vitaminih. Če vaši nohti rastejo počasneje, če so se na njih pokazali madeži ali pa so nastale brazde, je to lahko znak pomanjkanja vitaminov za nohte.

Pomanjkanje vitaminov je običajno posledica nezadostne količine vitaminov v vsakdanji prehrani. Takrat nima smisla staviti na razno kozmetiko ali pa nohte »skriti« z umetnimi nohti, pač pa je pomembno za nohte poskrbeti od znotraj.

Tako je v mnogih primerih prvi korak k rešitvi ohranjanje zdravih prehranjevalnih navad in dopolnjevanje prehrane z dodatki, kadar je to potrebno.

6 naravnih načinov, kako ojačati krhke in lomljive nohte, je 6 vitaminov in mineralov, ki so bistveni za zdravje nohtov.

  • Biotin (Vitamin B7) je potreben za izgradnjo keratina, beljakovine, ki daje nohtom trdnost in čvrstost.
  • Vitamini B kompleksa, predvsem B12, imajo pomembno vlogo pri proizvodnji rdečih krvnih celic in zadostni oksigenaciji nohtov.
  • Železo je bistvenega pomena za oskrbo celic v telesu s kisikom, ki je potreben za zdrave nohte.
  • Vitamin C ima ključno vlogo pri proizvodnji kolagena, beljakovine, ki je gradnik nohtov ter jim daje obliko ter trdnost.
  • Magnezij pripomore k obnovi nohtov, saj pomaga pri sintezi beljakovin, ki so ključni za nohte.
  • Silicij celice nohtov oskrbuje z vodo (nase lahko veže kar 300-kratno maso vode glede na svojo težo), zaradi česar so nohti prožni in sijoči.

Nasveti za nego nohtov

Redna nega in uporaba pravih kozmetičnih izdelkov je učinkovit način za vzdrževanje zdravih in urejenih nohtov. Odstranjevanje obnohtne kožice in lakiranje je sicer dovolj za lep videz, ni pa dovolj za zdrave nohte.

Torej, kako do zdravih nohtov, da bodo močni in sijoči?

  • Da ohranite hidracijo nohtov, uporabljajte vlažilno kremo za roke. Zelo koristno je tudi pršilo za nego in obnovo nohtov, ki blaži različne neželene procese na nohtih, dostavlja vlago v globje plasti nohtov ter izboljša njihovo trdnost.
  • Ko roke umijete, jih posušite, še posebej nohte.
  • Nohti morajo vedno biti čisti.

Krhki nohti so lahko preteklost. V kolikor težave s šibkimi in lomljivimi nohti, tudi po ukrepanju, ne izginejo, obiščite zdravnika.

 

Za več nasvetov obiščite spletno stran enikam.si

 

Naročnik: Enikam

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]