Bomo s spremembami obdavčitve plač zadržali mlade?

13. Jun 2016 07:07

V okviru predvidenih sprememb davčne zakonodaje, bo verjetno najbolj odmevna sprememba dohodninske lestvice. Pred dnevi smo tako lahko videli tri variante, ki jih je oblikovalo Ministrstvo za finance, svoj predlog pa je pripravila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Glavni argument za znižanje dohodninske obremenitve plač nad 1,6-kratnikom povprečne plače je ocena, da je Slovenija zaradi tega nekonkurenčna in da strokovnjaki (inženirji, razvojniki…) odhajajo v tujino. Zato o podpori takšnemu predlogu seveda ni nobenih dilem, omejitve so samo zaradi izpada proračunskih prihodkov, ki jih mora ministrstvo nadomestiti z drugimi prihodki ali z racionalizacijo javne uprave (kjer smo si seveda zopet vsi enotni).

Časopisni članki (tudi Delo 25.5.2016) so seveda podrobno predstavili tudi nove lestvice za dohodnino – a tu se je predstavitev ustavila. Nismo namreč izvedeli, kaj predlogi pomenijo v praksi, v konkretni situaciji in koliko bodo izpolnili pričakovanja predlagateljev in javnosti.

Predlagane nove lestvice za obračun dohodnine je namreč potrebno preveriti na posameznih plačah in šele potem vidimo, kakšni bodo dejanski učinki sprememb …več (piše Bine Kordež)

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]