Jože P. Damijan: Duhovnik-Doppelmayrjev čudežni predlog za drugi tir že stestiran v Disneylandu

24. Feb 2017 20:12

S kolegi smo se trudili najti kakšen referenčni projekt v svetu za sovprežno vleko vlakov, kot ga za drugi tir Divača – Koper predlaga naveza dr. Duhovnik in avstrijska družba Doppelmayr, ki se ukvarja s proizvodnjo sistemov za žičnice in vzpenjače.

Po dolgem iskanju je kolegu uspelo najti en tak referenčni projekt.

Našel ga je v Disneylandu v Orlandu na Floridi, kjer je družba Doppelmayr postavila repliko vlaka iz filmov o Harryju Potterju – Hogwarts Express.

Tako alternativno idejo za drugi tir dr. Jožeta Duhovnika, ki je pretekle dni zaokrožila po medijih, uvodoma pokomentira dr. Jože P. Damijan. Duhovnik je med drugim predlagal uporabo jeklene vrvi, ki pomaga dodajati potisno silo pri vožnji v hrib in zavirati navzdol.

Dolžina harrypotter vlakca je sicer res samo 70 metrov, max hitrost samo 3.4 m/s in max kapaciteta 168 potnikov, toda to najbrž ne bi smela biti ovira pri inštalaciji te inovativne rešitve na progi Koper – Divača za polno natovorjene tovorne vlake dolžine 750 do 1,000 metrov in za premagovanje višinske razlike 390 metrov na dolžini 4.1 kilometra. Če je dobro za Disneyland, bo pa ja tudi za Slovenijo. Kot bi rekel Đole Balašević: “Princip je isti, sve su ostalo nijanse“, ob koncu dodaja Damijan.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]