Dvig gotovine na bankomatu s konverzijo ali brez konverzije – Kakšna je razlika?

9. Avg 2018 12:34

Dvigovanje denarja na bankomatih v tujini zna biti precej drago, če ne poznamo določenih pomembnih korakov, ki jih moramo slediti ob dvigu gotovine. Na blogu Uporabna stran so tokrat pripravili hitri tečaj dvigovanja gotovine na bankomatih v tujini:

Kaj je konverzija?
Konverzija v bančnem svetu pri valutah pomeni sprememba ene valute v drugo. Torej, pretvorba EUR (evro) v HRK (hrvaška kuna) ali pa GBP (britanski funt) v EUR (evro). Vprašanje, ki ga postavi bankomat, torej pomeni, ali želimo, da se transakcija izvede v tuji valuti (brez konverzije) ali v naši domači valuti (s konverzijo).

Kakšna je razlika?
Razlika je torej v tem, ali konverzijo iz tuje valute izvede vaša banka, ali banka, ki upravlja z bankomatom. Praviloma je za komitenta dražje, če izbere, da konverzijo opravi banka, ki upravlja z bankomatom, zato je priporočljivejše izbrati možnost brez konverzije. Pri NLB-ju pojasnjujejo, da je možnost s konverzijo slabša, ker je navadno za stranko ob tem upoštevan slabši menjalni tečaj in ker ob dvigu s konverzijo lahko nastanejo morebitni dodatni stroški tuje banke, na katere pa »domača« banka komitenta nima vpliva.

Enako velja tudi pri plačilih s plačilnimi karticami. Če POS terminal ponudi možnost izbire plačila s konverzijo ali brez konverzije, je bolje izbrati možnost brez konverzije.

Kaj je še pomembno pri dvigih gotovine na bankomatu?… odgovori v nadaljevanju bloga

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]