Jože P. Damijan: “Neizgradnja drugega tira bi pomenila dolgoročno preusmeritev blagovnih tokov iz koprskega v tržaško pristanišče.”

10. Dec 2012 14:52

Jože P. Damijan v tokratnem zapisu predstavi študijo v kateri so analizirali različne scenarije dinamike pretovora v Luki Koper ter različne variante razvoja transportnih koridorjev. Analiza kaže, da naj bi se obseg pretovora v Luki Koper povečal s sedanjih 16 na 28 do 39 mio ton do leta 2030. Pri tem pa naj bi se do leta 2030 okrog 62% celotnega pretovora v Luki Koper prepeljalo na trge zalednih držav prek železnice. Ob predvideni dinamiki pretovora pa naj bi v Luki Koper že do leta 2018 prišlo do zasičenosti zmogljivosti moderniziranega enojnega tira Koper – Divača.

Za rešitev tega problema pa obstaja več variant. Od teh je za narodno gospodarsko najdražja varianta, če se nič ne zgodi, torej če ne pride niti do izgradnje drugega tira Koper – Divača, niti do izgradnje proge Koper – Trst. Najbolj ugodna varianta pa bi bila izgradnja drugega tira Koper – Divača.

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]