Kakšne učinke bi imela paralelna valuta v Grčiji?

27. Maj 2015 14:52

VaroufakisDrachmaNe glede na izid pogajanj med Grčijo in trojko (inštitucijami) bo Grčija zaradi zahtevanega stalnega primarnega proračunskega presežka (zaradi servisiranja dolga), ki bo zmanjševal domačo porabo, na daljše obdobje prisiljena v varčevanje. Kar pa seveda pomeni nizko (ali celo negativno) rast in posledično stagniranje ali povečevanje javnega dolga (glede na BDP). Grčija se z varčevalno dieto še dolgo ne bo uspela izviti iz stagnacije.

Tako uvodoma piše dr. Jože P. Damijan, ki meni, da je lahko prehod na svojo valuto ali uvedba paralelne valute korak v smeri ne samo izhoda iz likvidnostnih težav, pač pa večje fleksibilnosti in možnosti stimuliranja rasti.

Paralelna valuta ne pomeni uvedbe drahme in izhoda iz monetarne unije, pač pa dopolnilno paralelno plačilno sredstvo, ki ni nujno v neskladju z zakonodajo EU.

Do sedaj je bilo v javnosti predstavljeno nekaj predlogov uvedbe paralelne valute, ki bi kratkoročno reševali grške težave z nelikvidnostjo in hkrati stimulirali rast. Te predloge Damijan predstavlja v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]