Poenostavljena prisilna poravnava … čemu?

5. Nov 2015 23:34

letalo2Je to le še ena tistih brezzveznih, nepotrebnih, morda neuporabnih…, zakonskih možnosti? Dobri dve leti je minilo, odkar ZFPPIPP predvideva ta zakonski instrument, eksplicitno namenjen le malim podjetjem in samostojnim podjetnikom (po klasifikaciji drugega odstavka 55. člena ZGD-1). Če torej imate v svojem podjetju dolgotrajne finančne težave in vas kljub obetavnim poslom mučijo tegobe insolventnosti, obvezno preberite dalje…

Za prisilne poravnave je še do nedavna veljalo, da so te docela v domeni nekoliko bogatejših podjetij, saj postopek poleg obvezne uvedbe pooblaščenega upravitelja, postavljenega s strani sodišča, zahteva še vrsto nekoliko »dražjih korakov«, ki pa jih manjša podjetja vsekakor ne zmorejo… Postopek poenostavljene prisilne poravnave je torej prav manjšim podjetjem in s.p., prinesel težko pričakovano rešitev. Zakaj?

Kaj kmalu po objavi te nove zakonske možnosti, so se pojavile različne polemike, večji del nastrojene negativno, opirajoč se na podatke, ki še zdaleč niso upoštevali realnega stanja v gospodarstvu. Finančno izžeta manjša podjetja, nemalokrat kljub dobrim in perspektivnim programom, ne premorejo dovolj kondicije za preživetje. Država in banke so jim obrnili hrbet, tako pa marsikdo le stežka najde rešitev svojih finančnih težav… Prav zanje je poenostavljena prisilna poravnava nemalokrat edina sprejemljiva rešitev, če seveda izpolnjujejo ustrezne pogoje. Vse pomembne informacije o tem boste našli v prispevku Poenostavljena prisilna poravnava: nova priložnost?.

Že s samim imenom poenostavljena prisilna poravnava kaže na določene poenostavitve postopka, kar konkretno pomeni, da se v tem primeru izognemo pooblaščenemu upravitelju ter dragemu in kompliciranemu postopku. Gre za enostavnejši proces prijave ter izvedbe postopka pred pristojnim sodiščem in upniki, ki vam ga ob pomoči strokovno podkovanega svetovalca ne bo težko pripraviti.

Zakaj bi torej brezglavo razmišljali o stečaju in s tem ogrožali tudi interese vaših dobaviteljev, kooperantov,…? S postopkom poenostavljene prisilke boste v dogovoru z njimi poskrbeli vsaj za delno poplačilo njihovih terjatev v razumnem obdobju naslednjih nekaj let. Slednje pa je vsekakor tudi zanje dosti bolje, kot pa čakanje na »stečajne drobtine« v primeru pogreba vašega podjetja.

Seveda gre tudi v postopku poenostavljene prisilne poravnave za zadovoljevanje vrste zakonskih in proceduralnih zahtev, ki vsekakor niso docela enostavne in jih ne gre jemati preveč zlahka. Priporočljiv je torej vsaj predhodni posvet s strokovnjakom…

Andrej Poljanec andrej@dap-ing.eu

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]