Revolver konkurenca na trgu študentskega dela

22. Maj 2013 14:52

Jože P. Damijan piše, da je Slovenija država monopolov, kar je delno zaradi same majhnosti, saj zaradi zahtevanega minimalnega obsega obrata na tako majhnem trgu preprosto ni mogoče imeti veliko igralcev. Delno pa zaradi prepletenosti interesov med politiko in gospodarstvom, ki pa tudi izhaja iz majhnosti.

Dodatno pa zaradi dolge zatohlosti pred osamosvojitvijo in zaprtosti pred tujo konkurenco po njej. Regulatorji trga so prepleteni s poslovnimi subjekti na trgu ali ujeti v njihove interese. To je žalostna podoba Slovenije na vseh področjih. Nič drugače ni na trgu posredovanja dela.

Tako se Damijan v nadaljevanju razpiše o študentskem delu, ki je v letu 2012 posredovalo 43 koncesionarjev v obliki zasebnih podjetij, razen v primeru Zavoda za zaposlovanje. Koncesije so izvajalci posredovanja študentskega dela  pridobili z izpolnjevanjem razpisnih pogojev. Celotni trg študentskega dela je v letu 2012 po oceni znašal skoraj 218 mio evrov. Zanimivo pa je, da si levji delež celotnega kolača razdelijo trije največji študentski servisi (ŠS Ljubljana d.o.o., ŠS MB d.o.o. in M servis Kranj d.o.o), ki so si lani razdelili dobrih 10 mio evrov oziroma 82.5% celotnega kolača. Celotno analizo s tabelami in grafi si oglejte v blogu.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]