Kdaj bodo imeli stroji svobodno voljo?

14. Jan 2018 10:49

V zadnjih letih se je umetna inteligenca silovito razdelila, zdi pa se,  da zna misliti že na zelo podobni ravni, kot znamo to početi ljudje. Pametni stroji pa niso le zelo hitri pri izvajanju vnaprej natančno določenih zaporedij ukazov. Lahko se tudi naučijo zelo zanesljivo izvajati tudi mnoga opravila, za katera nihče sploh nima natančnih navodil.

To problematizira tudi Kvarkadabra, saj smo računalnike po novem raje pripravili do tega, da so se samostojno učili na podlagi velike količine podatkov o že izvedenih primerih početja, ki so ga želeli izvajati. Bolj smiselno pa bi jih bilo programirati po vnaprej določenih navodilih.

Andrew Ng, eden izmed najbolj znanih strokovnjakov za strojno učenje, ocenjuje, da se zna umetna inteligenca danes naučiti že večino miselnih opravil, ki jih znamo ljudje izvesti brez posebnega napora v manj kot sekundi. Posebej poudarja, da to pravilo ne velja univerzalno, a je zelo dober pripomoček za ocenjevanje, pri katerih opravilih nas bodo kmalu nadomestili roboti.

 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]