Odgovori političnih strank glede blockchain tehnologije in kriptovalut

31. Maj 2018 19:45

V luči bližajočih se parlamentarnih volitev je blockchain skuponost na stranke, ki se borijo za glasove volivcev, naslovila nekaj vprašanj glede blockchain tehnologije in kriptovalut.

Vprašanja so bila naslednja:

  1. Kakšen je vaš odnos do tehnologije veriženja podatkovnih blokov?
  2. Kako vaša stranka vidi pravni okvir za nadaljnji razvoj tehnologije veriženja podatkovnih blokov in zbiranja sredstev s pomočjo izdaje kripto žetonov? Ali nameravate sprejeti kakšen nov predpis ali spremeniti kakšen obstoječ predpis, ki bi podrobneje urejal to področje?
  3. Kakšen je vaš odnos do obdavčitve fizičnih oseb iz naslova trgovanja s kriptovalutami? Ste ZA ali PROTI? Prosimo za obrazložitev odgovora.
  4. Kako vzpostaviti mehanizem, da blockchain podjetja, ki so zaradi različnih razlogov (najpogosteje regulatornih) svoj sedež inkorporirala v tujini, sedež prenesejo nazaj v Slovenijo (primer Bitstamp, ICONOMI, Cofound.it, itd.).
  5. Ali vidite Zakon o kolektivnih tožbah kot primerno varovalo za male vlagatelje zoper ICO izdajatelje? Bi dodali še kakšen mehanizem?
  6. Ali nameravate v okviru javne uprave izvesti kakšen piloten projekt, ki bi temeljil na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov?
  7. Ali ste že kdaj uporabili kakšen dApp, kupili Bitcoin ali Ether, ali na kakršenkoli drug način uporabili tehnologijo veriženja blokov? V kolikor je odgovor ne, nas zanima zakaj?
  8. Ali ste pripravljeni podpreti progresivni pristop pri sprejemanju zakonodaje povezane s kriptovalutami in tehnologijo veriženja blokov na način, v katerem Slovenija prevzame vodilno vlogo in napredno zakonodajo sprejeme kot pionir, pred ostalimi članicami EU?
  9. Kakšno je vaše mnenje o Smernicah ICO in dokumentih, ki so jih javnosti posredovali slovenski regulatorji? Se vam zdi (samo)regulacija tega trga in izdajanje nezavezujočih mnenj državnih organov primeren in učinkovit način urejanja?

Odgovore strank najdete na Medium.com

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]