Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

9. Okt 2018 17:34

Za kriptovaluto onecoin, ki je v zadnjih dveh letih in pol pritegnila nekaj več kot tri milijone vlagateljev, zelo aktivno pa jo promovirajo tudi v Sloveniji, je bil ponedeljek, 8. oktober 2018, zelo pomemben dan. Kriptovaluta, ki se intenzivno bori proti obtožbam, da je v resnici piramidna shema, bi 8. oktobra namreč morala izpolniti nekaj velikih obljub, a se ni zgodilo nič.

10. februarja 2016 smo na Siol.net prvič poročali o kriptovaluti onecoin, ki je zaradi načina promocije in obljub o konstantni stabilni rasti cene naletela na številne obtožbe ter spodbudila izdajanje opozoril, da gre v resnici za piramidno shemo pod krinko kriptovalute.

Za pridobitev “brezplačnih” onecoinov je bilo namreč treba plačati od 110 pa vse do 118 tisoč evrov, kolikor so stali izobraževalni paketi, kdor se je pridružil sistemu, pa je postal rekrut nekoga drugega in se v shemi vlagateljev znašel pod njim. Onecoin je med drugim obljubljal, da bo kmalu povsem nadomestil uveljavljene kriptovalute, kot je bitcoin. Promotorji onecoina so kriptovaluti nadeli celo vzdevek “bitcoin killer”, kar pomeni “ubijalec bitcoina”.

Ustanoviteljica kriptovalute onecoin je bila Bolgarka Ruja Ignatova, ki so jo promotorji sheme Onecoin poimenovali “kriptokraljica”. Okrog Ignatove je v zelo kratkem času zrasel pravi kult osebnosti. Dejstvo, da je še leta 2014 promovirala kriptovaluto bigcoin, ki je zelo hitro utonila v pozabo, vlagateljev v onecoin ni motilo. Prav tako tistih, ki so svoj denar vložili v onecoin oziroma v izobraževalne pakete, ni skrbel podatek, da je kriptovaluta onecoin zaobšla vse zakonitosti ekonomije, ko se je oktobra 2016 količina vseh razpoložljivih enot kriptovalute povečala za več kot 57-krat, cena onecoina pa je ostala nespremenjena … več (piše: Matic Tomšič za SiolNET).

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]