Jens Stoltenberg: »Bombardirali smo vas, da vas rešimo.«

10. Okt 2018 07:23

Zadnji teden sta politiko na področju nekdanje skupne države SFR Jugoslavije zaznamovala dva dogodka. Prvi je makedonski referendum o spremembi imena Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija v Severno Makedonijo. Naj spomnimo, da je do spremembe imena prišlo na zahtevo zveze Nato, na podlagi česar bi se lahko Makedonija pridružila zvezi Nato.

Poleg plejade zahodnih politikov, ki so agitirali za spremembo imena. Tako so Skopje obiskali nemški zunanji minister Heike Mass, obrambni minister ZDA James Mattis, ministrica za zunanje zadeve EU Federica Mogherini, avstrijski kancler Sebastian Kurz, nemška kanclerka Angela Merkel in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Agenda vseh omenjenih je bila izraz podpore spremembi imena in prepričevanje, da bi to pomenilo nevtralizacijo ruskega vpliva na Balkanu, ki naj bi bilo dobro za Makedonijo.

V imenu zahodnih državnikov v Skopju je spremembo imena zahteval grški minister Alexis Tsipras. Politik, ki se deklarira kot levičar, je pritisnil na Makedonijo in želel spremeniti njeno ime, ker se severna pokrajina v Grčiji prav tako imenuje Makedonija, kar so si prilastili Grki. V oči bode, zakaj se domnevni levičar Tsipras, ki je na ustanovnem kongresu IDS – obiskal Luko Meseca, uporabi skrajno nacionalistične ukrepe in zahteva od Makedonije spremembo imena, zato da se Makedonija umesti v zahodne integracije, od katerih Makedonci prav gotovo ne bodo pridobili ničesar, tako kot nismo Slovenci.

Ali Tsiprasa in njegove zahodne vladarje, za katere je pritisnil na Makedonijo, moti ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija? Vemo, da je Zahod razbil Jugoslavijo in Makedonija je od vseh republik nekdanje SFRJ še edina, ki spominja na Jugoslavijo z mednarodno priznanim imenom. Josip Broz TITO je dejal: »Storil bom vse, kar je v moji moči, da Jugoslavija ne bo velika samo teritorialno, ampak tudi duhovno.« (Citat je bil objavljen na razstavi o TITU na Gospodarskem razstavišču pred leti.) … več (piše: Zdravo Slovenija).

(Foto: Wikipedia)

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]