Zlom trga kriptovalut: Kako naprej?

6. Nov 2018 11:39
Konec lanskega leta je na področju kriptovalut nedvomno postregel z nenavadno pestrim in zanimivim dogajanjem. Tehnologija podatkovnih blokov (blockchain) je kot modna muha redno polnila naslovnice časopisov; pogled širše javnosti pa je segel onkraj bitcoina (kot najbolj znane kriptovalute) in se seznanil tudi z drugimi valutami, kot sta ethereum ali ripple.

Nova tehnologija je obljubljala, da bo radikalno pretresla tako način poslovanja kot tudi vsakdanje življenje – podobno, kot ga je pred dvema desetletjema spremenil internet.

Model prve izdaje žetonov (angl. initial coin offering ali ICO) je omogočil preprost in globalen način izvedbe množičnega financiranja, ki so ga zagonska podjetja sprejela z odprtimi rokami. Zaradi navdušenja nad novo tehnologijo in želje vlagateljev po hitrih zaslužkih so bila uspešna tudi tista, sestavljena iz mladih podjetniških ekip brez vsakršnih poslovnih izkušenj, ter tista, ki so obljubljala izrazito slabe, neuporabne ali celo neizvedljive rešitve.

Marsikateri posameznik je skočil na kriptovlak in s tem zaslužil, ne da bi bil dolžan sploh kaj dosti vedeti o sami tehnologiji, na kateri kriptovalute temeljijo. Plima pač dvigne vse ladje, in konec leta 2017 se je zdelo, da smo iznašli igro, v kateri je vsaka srečka dobitna. Na trgu so zavladala evforična čustva, sanje o svetli blockchain prihodnosti pa so se odtrgale od tehnološke realnosti, na kateri so temeljile … več (piše: Ivo Grlica za Svet kapitala). 

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]