So zmenki na klik rešitev za osamljene ali poligon za bleferje?

9. Nov 2018 13:21

Zmenki preko spleta niso nič novega. Danes naj bi jih po svetu uporabljalo več kot 200 milijonov ljudi, ki iskanje sorodne duše zaupalo algoritmom.

Po podatkih revije The Economist se v ZDA vsak tretji zakon začne na ta način. Vendar pa pri iskanju ljubezni na klik ni vse rožnato – skrčenje človeških odnosov na drsanje po zaslonu in zavajanje uporabnikov ne vodita ravno na sanjski zmenek. Zato se tudi Bojan Amon sprašuje, če so prednosti odtehtale slabosti. Takole razmišlja:

Svetovni splet je, bodimo iskreni, že od samega zagona izvrsten poligon za raznovrstne bleferje, zmenkarije pa kot ena od aktivnosti, ki se tu odvijajo, ni nikakršna izjema. Ocene so sicer različne, a v kontekstu aplikacij in spletišč za iskanje partnerjev naj bi bilo kar 10 odstotkov profilov lažnih. Za sliko brhke blondinke Janje, ki (tako pravi profil) obožuje peko in igranje striptiz pokerja, se tako lahko skriva baročno zaliti in srednjeveško obriti Željko. A tudi v primerih, ko profili niso lažni, ti lahko hitro pripeljejo do nerealnih pričakovanj in posledično razočaranj. Določene človeške lastnosti je namreč nemogoče vkomponirati v algoritem, osnovno poznavanje Photoshopa pa ni več jedrska fizika.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]