Javni sektor – gibanje števila zaposlenih (III.)

9. Nov 2018 09:49

V uvodnem tekstu sem predstavil osnovne ugotovitve glede gibanja zaposlenih in plač v javnem sektorju. Na osnovi analize sem tudi ocenil kakšne možnosti imajo pogajalske skupine vlade in sindikatov ko se pogajajo o plačah javnega sektorja za naslednji dve leti. V tem prvem tekstu so bili izpostavljeni samo osnovni poudarki, v dodatnih člankih pa poskušam podrobneje predstaviti ter argumentirati posamezne ugotovitve.

V prvem nadaljevanju sem predstavil nekaj definicij, kar javni sektor sploh zajema, iskal pa sem tudi odgovor ali je število zaposlenih v javnem sektorju primerljivo z razmerami v evropskih državah. V drugem nadaljevanju pa je prikaz gibanja števila zaposlenih v javnem sektorju po letu 2005.

Poglejmo torej kaj se je dogajalo z zaposlenimi v ožjem javnem sektorju po letu 2005 (kot povedano, gre za zaposlene v dejavnostih javne uprave, izobraževanja in zdravstva). Kot večina podatkov, se tudi ti lahko zbirajo iz različnih virov, zaradi česar lahko pride do razlik o številu zaposlenih.

Načeloma je najbolje izbrati samo enega od virov, da ni dilem, a na spodnji sliki vseeno prikazujem tri oz. štiri vire. Kot eden najbolj relevantnih je verjetno Portal plač javni sektor (spletna stran vlade), kjer so podrobno navedeni zaposleni po vseh enotah in zavodih (1.900) in skupno število prikazuje zgornja prekinjena črta s številkami (torej 178 tisoč zaposlenih julija letos) … več (piše: Bine Kordež). 

Oznake:,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]