Heinekenov prevzem Laškega in Plahutnikov duh na AVK

12. Okt 2015 13:23

heineken-laskoAgencija za varstvo konkurence (AVK) je nedavno odločila, da Nizozemski Heineken lahko prevzame Pivovarno Laško.

Javna Agencija za Varstvo Konkurence Republike Slovenije, ki ima po javno dostopnih podatkih dvakrat toliko zaposlenih, kot jih je imela njen predhodnica UVK, pa navkljub kadrovski popolnjenosti agencije očitno ne premore zadostne strokovnosti.

“Postopke presoje koncentracij AVK na koncu praktično vsem »z lahkoto« potrdi, velik del odločb, ki jih AVK izda in ki dokazujejo zlorabo prevladujočega položaja, pa pozneje pade na sodiščih. Ta vzorec je predvsem mogoče zaznati v delovanju AVK v fazi izvedbe samih postopkov presoje koncentracij.

V okviru postopka presoje koncentracije podjetij Heineken N.V. in Pivovarne Laško d.d. je AVK v mesecu septembru (natančneje 17. 9. 2015) poslala »izbranim« distributerjem Zahtevo po posredovanju podatkov – distribucija. Anketni vprašalnik kaže »popolno nepoznavanje« slovenskega trga piva s strani uradnikov AVK. Predvsem vprašanja o sklepanju pogodb o ekskluzivnostih, vprašanja o distribuciji točenega piva in vprašanja o marketinški podpori posameznih distributerjev so odraz pomanjkljivega in samozadostnega delovanja na osnovah vnaprej pripravljenih vzorcev (šimelnov), uporabljanih na vseh področjih presojanja…” več podrobnosti razkriva Jure Jež.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]